Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - برترين ها - ايمان عبدلي:
صادق برمکي يا (خشونت هفته)
احتمالا ماجراي صادق برمکي را شنيده ايد. فکر نمي کنم نياز به مقدمه ي طولاني باشد، اما مِن باب اطمينان؛ صادق از اهالي مهاباد قرباني نقشه ي دقيق و پر از جزئيات دو رفيق صميمي اش مي شود. آن ها او را به حاشيه شهر مي برند با ساطور ضرباتي به سرش مي زنند و فردا صبح در مراجعه دوباره وقتي متوجه زنده ماندن صادق مي شوند، اين بار با بنزين آتشش مي زنند و حتي با جسد نيمه سوخته ي او سلفي مي گيرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مي گويند پاي دختراني در اين ميان بوده که البته تاييد نشده و از طرفي هم ادعاي شيطان پرستي دانيال (قاتل) وجود دارد. شيطان پرستي و روابط دختر و پسر، هر دو مهم است، اما در اين مورد جلوه ي خشونت مهم تر است.
مثل دانيال کم نيست. نه که قصد سياه نمايي باشد اما امثال دانيال در هر شهر و روستا وجود دارند که مي توانند و اين قابليت را دارند که دچار جنون شوند و اين گونه يک سناريوي قساوت طلبانه را اجرا کنند. آن ها از ما هستند، در کنار ما نفس مي کشند. به عبارتي وقتي مساله ي بحران هويت زيرسنگيني عناوين مبهم دفن شد و به دغدغه مشترک تصميم گيرندگان نرسيد. طبيعتا پس از چند دهه با اين اشکال خودش را نشان مي دهد. در چنين وضعيتي با انبوهي از جواناني و حتي ميانسالاني مواجهيم که هويت ناپايدار دارند و هر آن مي توانند به دسته اي تعلق داشته باشند که ديروز انکارش مي کردند.
در چنين وضعيتي ناپايدار هويتي هر کسي به دنبال برچسب هاي هويتي است که برايش حالتي منحصر به فرد و ويژه ايجاد کند. مثلا يک سابقا مذهبي بدش نمي آيد با برداشتن ژست لائيک چهره اي خاص و ويژه حتي در ميان اطرافيانش باشد. مراد اين که اين چرخش هاي هويتي و اين بلا تکليفي ها از سر اعتقاد و مداقه و تحقيق نيست. همه سياليت آزاردهنده اي دارد که در مجموع نتيجه اي جز کلي آدم غيرقابل پيش بيني ندارد. غيرقابل پيش بيني بودني که از بحران هويت مي آيد زمينه ساز هر رفتار خارق العاده (به معناي منفي) مي شود.

صادق و دانيال و يا امثال آن ها هويت پايدار ندارد و گره هاي هويتي شان شل است. اگر ذهنيت منسجمي داشته باشند و تن به هنجار ها داده باشند که چنين به دام خشونت نمي افتند و رفتارشان حيواني نمي شود. از طرفي و از بد حادثه حالا با گسترش تکنولوژي و کلا سلطنت مديا بر حال و روز جهان همه چيز جلوه گر و نمادين تر است، يعني از پياده روي و ورزش تا نيکوکاري و خشونت و همه ي ابعاد رفتاري انسان ها حالتي نمايشي تر پيدا کرده است. در چنين احوالاتي خشونت فردي که از سر بي هويتي اعمال شده و با سلفي و فيلم ويدئو همراه مي شود.
مردم متاثر مي شوند و شايد گمان کنند هر سال دريغ از پارسال! اما اگر کتاب هاي تاريخي را بخوانيم روزگاران گذشته هم دست کمي از امروزمان نداشته. هميشه و همه جاي دنيا خشونت بوده. همين تهران قديم و اصفهان سال هاي دور در دل خودش غليظ ترين خشونت ها را داشته. چه دسته اي و قبيله اي و چه فردي و خانوادگي اين ها بوده و تا حيات هست خواهد بود و اگر گمان مي کنيم ديروزمان بهتر بوده و اين خبرها کمتر به گوش مي رسيده به دو دليل است؛ يک آن که ديروز را محدود به دهه شصت کرده ايم روزگاري که يک همگرايي موقت ايدئولوژيک به خاطر جنگ و انقلاب به وجود آمده بود و خب آن شرايط براي قياس داده هاي منطقي ندارد. خطاي دوم هم اين که از تاثير حضور و رسانه ها خاصيت تکثير کننده‌ي آن ها غافل شده ايم. روزگاران قديم قتل هاي فجيع اگر کتابت نمي شد در همان خيابان و محل دفن مي شد و حالا اتفاقات مهاباد را در نيوزلند هم رصد مي کنند!
ساره بيات يا (محرميت هفته)
ماجرا از اين قرار بوده که چندي پيش ساره بيات و رضا قوچان نژاد عکس مشترکي منتشر مي کنند که صميمت آن مطابق موازين شرعي نيست. مطابق انتظار کمي جنجال شد و بعدتر داستان به خواب رفته بود تا اين که در يک مراسم سينمايي و حضور توامان قوچان نژاد و ساره بيات، اين دوميِ بازيگر از آن روزها و واکنش هاي مردمي مي گويد و اين که با شوهرِ خواهرش احساس محرميت مي کند، چيزي شبيه پدر به زعم خودش.
خب مي دانيم که روابط خانوادگي در ايران اشکال کاملا متفاوتي دارد به شکلي که خيلي از ما براي رفت و آمدهايمان استراتژي هاي مختلفي داريم. حتما اگر به ذهن هايتان رجوع کنيد مي توانيد تذکراتي که از سمت بزرگ ترها صادر مي شود را در دوره هاي مختلف زندگي به ياد آوريد. در منزل فلان مقام و مسئول يک سري ضوابط وجود دارد و در منزل فلان رفيق شرايط ديگري! ما اصلا از همان ابتدا ياد مي گيريم که مثلا پوشش و نوع حضور در يک اداره دولتي مي تواند 180 درجه با حضور در فلان دورهمي فرق داشته باشد. تفاوت هايي فراتر از تن دادن به قواعد يک مجموعه، منظورم را که مي دانيد.

با چنين پيش زمينه هاي ذهني برون ريزي احساسات يک بازيگر خانم مي تواند محل مناقشه شود و ذهن ما فورا بديل هاي آن طرف کار را رو مي کند. يعني چرا ساره بيات از محرميت با شوهرِ خواهرش مي تواند بگويد و قشر روشنفکر حرجي به او نمي برند و اما الهام چرخنده نمي تواند از پوشش برتر (چادر) بگويد و تخطئه مي شود؟
قياس ها و دسته بندي ها و تقابل ها و بعضا عقده ها سر باز مي زند و وقتي که عقده ها که بيرون مي ريزد، جايي براي گفت و گو منطق و حرف هم شنيدن نمي ماند. شرايط احساسي مي شود؛ انگار در يک مسابقه طناب کشي شرکت کرده ايم! زور مي زنيم که حرفمان را به کرسي بنشانيم. در همين چند خط هم در هر صورت متهم به جانبداري خواهيم شد. اما انصافا فرق است ميان بيانيه صادر کردن و با بيان يک سري احساسات شخصي. رفتار ساره بيات اصلا از جنس ديگري است او صرفا احساسش را براي مخاطبانش بيرون ريخته و به نظر بيانيه اي و توصيه اي نداشته. چرخنده از ما مي خواهد پوشش مدنظر او را انتخاب کنيم و بيات چيزي نمي خواهد و از يک حس خانوادگي مي گويد. همين صراحت و صداقتش به دل مي نشيند و اصلا خاصيت افشاگرانه اي که از زندگي دو سلبريتي (سينمايي و فوتبالي) پيش روي مخاطب قرار مي گذارد، جذابيت اصلي ماجراست . اين که اين برون ريزي چقدر خلاف مصالح شرعي است؟ چيزي است که اهل فن بايد آن را رصد کنند و از سلبريتي ها بخواهند تسلط بيشتري روي احساساتشان داشته باشند، اگر که اين بيرون ريزي ها به اساس دين داري مردم ضربه مي زند. مخلص کلام اين که مردم هميشه در ستايش صداقت هستند و در نکوهش ريا کاري و مي دانند که کدام بازي، بازي قدرت است و حاشيه امنيت مي آورد. وگرنه که ساره بيات اتفاقي در بازيگري نيست و مثل خيلي هاي ديگر حرف هايش از راه رانت شهرت به گوش جمعيت مي رسد، کسي هم منکر نيست.
ايرج فاضل يا (کاه هفته)
اتفاقات پيرامون مرگ عباس کيارستمي نماي کلي از نوع نگاه مديران و حتي درصد زيادي از مردم به هنر اصيل را نشان مي دهد. يعني اگر فرض کنيم کيارستمي يکي از معدود نمايندگان عرضه کننده هنر واقعي در دهه هاي اخير باشد، نگاه مسئولين و مردم به مرگ او برشي از نگاه همين ها به مساله ي هنر است. ميزان اهميتي که براي کيارستمي و اخبار او قائل مي شوند و حتي در نمونه ي کوچکي در همين برترين ها ميزان بازديد و کامنتي که پيرامون کيارستمي و خبرهاي مربوط به مرگ او جذب مي کنيم، نشان دهنده اندازه ي کشش عمومي نسبت به فرهنگ و هنر است.
اهميت کيارستمي از اين جهت است که اصولا درک هنر عميق او دريچه هاي جديدي باز مي کند. به فکر فرو رفتن و جهان را جور ديگر ديدن، يعني مثلا تماشاي فيلمي مثل «شيرين» و تجربه لمس عشق از نگاه زنان ايراني. چيزهايي به ظاهر کوچک و در واقع بزرگ که جامعه ميلي به آن ندارد، چيزهايي که فرديت مي دهد و عقلانيت و اميدواري مي آورد... اصلا چند کتاب و مقاله بايد بخوانيم تا لمس کنيم زن ايراني عشق را چگونه مي خواهد؟ هديه اي که کيارستمي با يک فيلم به ما مي دهد! چرا چنين وجود سخاوتمندي تبديل به دغدغه نمي شود؟ چرا حتي مخاطب اين جا نسبت به کيارستمي سمپاتي ندارد؟ چرا مسئولاني مثل «فاضل» جريان مرگ و او اهمال کاري را با يک مَثَل رفع و رجوع مي کنند و مي گويند از کاه، کوه ساخته شده و چراهاي ديگر ...!

پاسخ ساده است و نبايد از پذيرش واقعيت طفره برويم؛ فرهنگ و هنر در اين ديار پناهي ندارد و خب فاضل هم از همين ديار است. حامد بهداد و باران کوثري و بهمن کيارستمي نبايد از «فاضل» ناراحت باشند. آن ها گمان نکنند چند کامنت و معدود دغدغه دار هنر ربطي به قاطبه مردم دارد. مردم با کليد واژه هايي مثل قتل، تجاوز، حجاب و... مضاميني اين چنيني بيشتر برانگيخته مي شوند و حتي چيزهايي مثل استقلال و پرسپوليس خيلي در اولويت است. البته که کل دنيا همين است اما خب در قياس با آن ور آب ها ما در وضعيت رقت انگيزي به سر مي بريم! باور کنيد سينما رفتن ها و تئاتر رفتن ها هم يا از ناچاري است و يا از سر افه و... بازار هنر دو مدل مشتري دارد؛ يک سري لاکچري بازهاي متفاخر و يک سري عاشقان در اقليت که حتي همين هنرمنداني هم که نام برده شده هم نمي بينندشان. غربت کيارستمي، غربت هنر است در اين مِلک و ربطي هم به فاضل ندارد. اين آقا کمي صداقت داشت و نقش بازي نکرد و افه ي فرهنگ دوستي نيامد. دست مريزاد که خودِ واقعي اش را رو کرد.
در انتها ما مي مانيم و اين ديالوگ «کمال الملک» شاهکارِ علي حاتمي: هنر مزرعه بلال نيست، که محصولش بهتر شود از ستاره هاي آسمان هم يکي مي شود کوکب درخشان، الباقي سوسو ميزند، نمي کند !
عماد خاتمي يا (آقا زاده هفته)
رسم معمول اين است که از اتفاقات جريان ساز يک هفته‌ي گذشته دست چين مي کنيم و اين بار اما سوژه ي آخر اين مطلب را از خلال يک مصاحبه ي مطبوعاتي انتخاب کرديم. مصاحبه ي عماد خاتمي با هفته نامه صدا خواندني است از اين حيث که نشان مي دهد گاهي مثال نقض هايي مي تواند از واژه هايي آبرو داري کند. واژه آقازادگي و به تازگي عبارت ژنِ خوب مترادف با سو استفاده هاي فرزندان صاحب منصباني است که از فرصت هاي عمومي استفاده هاي شخصي مي کنند.
عماد خاتمي اما ظاهرا و از خلال آن مصاحبه نشان مي دهد که هميشه در روي يک پاشنه نمي چرخد و مي شود آقازاده بود و جور ديگري رفتار کرد. مثل حکايت بچه هايي که در محيط هاي بسته و فقر دست و پا مي زنند و بزهکار شدن و به دام آسيب هاي اجتماعي افتادن برايشان راحت ترين کار است اما گاها به موقعيت هايي رفيعي مي رسند که غير قابل باور است.

حالا مثال عماد خاتمي در جهتي ديگر بي شباهت به اين موقعيت نيست. به عبارتي اگر فقر براي عده اي زمينه ساز بزه است و رفاه هم براي آقازاده ها زمينه ساز غرور است. موقعيت آقازادگي در ذات خودش شرايطي را فراهم مي کند که از همان ابتدا به واسطه موقعيت والدين داراي احترام مضاعفي مي شويد که بستر غرور است. آن ها اگر متواضع باشند جاي تعجب است چون رفاه فزاينده و موقعيت ممتد فراتر و وراتر، فرزندان افراد صاحب مقام را اغلب وصله ي ناجور هر جمعي مي کند. احساس بر حق بودني که شايد لاي واژه هاي پسر عارف ديديم و دلزدگي اش را همه لمس کرديم، نمونه اي از بيشمار آقازادگاني است که از آسفالت خيابان هم طلب کارند و گمان مي کنند که عالم و آدم خلق شده اند که به آن ها خدمات بدهند و در اين وانفسا اگر کسي مثل عماد خاتمي حتي به حرف و در سطح کلام اذعان کند که هر چه دارد از رانت آقازادگي است و اگر همين قدر بفهمد که بازتوليد ثروت در مقام يک آقازاده مي تواند بازتوليد رانت براي آن خاندان و امتداد آن در نسل هاي بعدي باشد.
اصلا همين که اقرار کند به واسطه نسبت در چنين جايگاهي (عضو هيات رئيسه حزب اتحاد ملت) قرار دارد همين هم کافي و غنيمت است. اين شايد اولين نمونه از آقازاده اي بود که با ذهنيت ما از يک آقازاده تفاوت داشت و روا است وقتي در نکوهش يک آقازاده از خود راضي مي نويسيم، در مدح يک نمونه ي قابل احترامش هم بنويسيم.
پي نوشت: واضح است که اين يادداشت دخلي به مسائل پيرامون رئيس دولت اصلاحات ندارد و متر و معيار در مورد آن شخص در صلاح مراجع قانوني مي باشد.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۱۲۶۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انسان از چه سنی «پیر» است؟

گزارش کامل از گزیده‌خبرهای امروز «تابناک با تو» را با کلیک بر تیتر آن بخوانید.

 

انسان از چه سنی «پیر» است؟ 

افتتاح بلندترین سکوی بانجی جامپینگ دنیا


مبلمان را در بسته بندی به اندازه پیتزا بخرید!


الویه را اینگونه درست کنی از خوردنش سیر نمی‌شی


۵ مرد سلبریتی که به باور متخصصان به گونه هایشان فیلر تزریق کرده‌اند


چترهای خودتان را آماده سامانه بارشی جدید کنید
طرح جدید انسیه خزعلی در حوزه حجاب
قابلیت جدید واتساپ که حتی تلگرام هم آن را ندارد!


عکسی از گرفتار شدن مردم در ترافیک شبانه هراز


شهادت یک مرزبان فداکار در کردستان


دلیلی اصلی عدم حضور بهرام افشاری در پایتخت ۷ فاش شد
طلاهای زن ٨٢ ساله بلای جانش شد
تیپ ساده و مشکی الناز حبیبی در یک مراسم


اقدام متفاوت یک دختربچه که ای کاش برخی مدعیان از آن یاد بگیرند


از کلاهبرداری جدید فضای مجازی رونمایی شد


چهره متفاوت بهنوش بختیاری و امین حیایی در اتاق گریم


گرد پیری بر چهره مردِ جذاب سریال گاندو نشست


بهترین میوه‌ها برای تقویت‌ سیستم ایمنی بدن
زیباترین دره ایران که هر کسی جرات ورود به آن را ندارد!


قیمت اجاره مسکن در جنوب تهران چند؟


سم‌زدایی کبد با نخوردن این خوراکی پرطرفدار!

دیگر خبرها

  • بیداری اسلامی چهره ظالمین را در دنیا آشکار کرده
  • شکارچی در عملیات وعده صادق شکار شد
  • شعرخوانی علم الهدی درباره حجاب: در شاهنامه، فردوسی به نقل از منیژه می گوید: منیژه منم، دخت افراسیاب، برهنه ندیده تنم آفتاب
  • دفاع علم‌الهدی از برخورد با بی حجابی با استناد به شاهنامه
  • سرکوب دانشجویان در آمریکا، تابلوی تمدن غربی است
  • آیت‌الله علم‌الهدی‌: حجاب متعلق به فرهنگ ایران است
  • دانشجویان آمریکایی از چهره کریه رژیم صهیونیستی پرده برداشتند
  • انسان از چه سنی «پیر» است؟
  • حجت‌الاسلام والمسلمین ابوترابی فرد خطیب این هفته نماز جمعه تهران
  • ابوترابی فرد خطیب این هفته نماز جمعه تهران