Web Analytics Made Easy - Statcounter

به تازگی اعلام شده است که ارز 4200 تومانی از واردات شکر حذف شده است و به نظر می رسد زین پس باید این قلم کالای خوراکی با ارز نیمایی وارد شود. اقدامی که در راستای حمایت از تولید داخلی بوده است اما به نظر می رسد با عواقبی چون افزایش قیمت آن همراه باشد. آیا در ایام انتهایی سال باید شاهد جهش قیمت شکر و کالاهای وابسته به شکر باشیم؟

به گزارش تابناک اقتصادی، در 27 آذر ماه سال جاری بود که عباس کشاورز سرپرست وزارت جهاد کشاورزی طی مصاحبه ای گفت: پیشنهاد حذف ارز 4200 تومانی واردات برنج و شکر با هدف حمایت  از تولید کنندگان ارائه شده و مطمئن هستیم که با شکر موافقت می‌شود اما درباره حذف برنج باید با وزارت صنعت مذاکره بیشتری کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مورخه 6 بهمن ماه سال جاری نامه ای از سوی محمد قبله مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صمت به راوشی مدیر کل عملیات و تعهدات ارزی بانک مرکزی ارسال گردیده که در انتهای این نامه ذکر شده بود: "ضمناً به استحضار می رساند مطابق تصمیمات متخذه کالای شکر از گروه یک به گروه دو تغییر یافته و مستدعی است کلیه ثبت سفارشات معرفی شده که تاکنون ارز دریافت ننموده اند، ابطال و از فهرست دریافت تخصیص ارز بانکی حذف گردد".

 

محمد قبله در گفتگویی با رادیو در مورخه 12 بهمن ماه سال جاری در مورد این نامه گفت: هم اکنون جای شکر در گروه یک عوض شده و در اولویت های بعدی همین گروه برای مثال ذرت قرار گرفته نه اینکه شکر تغییر نرخ پیدا کرده و به گروه دو رفته است.

وی افزود: برای اینکه وزارت صمت کالاهای اساسی را مدیریت کند هرچند وقت یکبار، سبدی را به بانک مرکزی اعلام می کند که این کالاها در اولویت هستند ابتدا به آنها ارز اختصاص دهد.

قبله بیان داشت: منابع ارز 4200 تومانی محدود است و از طرفی هفت تا هشت قلم کالای اساسی زیر نظر وزارت صمت است و باید این اقلام را به نحوی مدیریت کرد که در کالایی کمبود یا بیش بودی وجود نداشته باشد با این حساب هر چند وقت یکبار، با بررسی بازار میزان و عددی را به بانک مرکزی اعلام تا بر اساس ردیفی که وجود دارد به این اقلام ارز اختصاص پیدا کند.

هر چند که مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صمت تنها موضوع تغییر گروه و اولویت شکر را مطرح کرده است اما شواهد و مصاحبه های انجام شده توسط مسئولین مربوطه نشان می دهد که این اقدام در راستای حذف ارز 4200 تومانی برای واردات شکر بوده است.  

رشد 859 درصدی واردات شکر، آیا واردکنندگان از حذف ارز 4200 تومانی شکر آگاه بودند؟

بررسی آمارهای منتشر شده توسط وزارت جهاد کشاورزی نشان می دهد که در 9 ماهه سال جاری میزان واردات قند و شکر 1477 هزار تن به ارزش 519 میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به لحاظ وزنی 859 درصد و به لحاظ ارزشی 751 درصد رشد کرده است.

رشد غیرطبیعی میزان واردات قند و شکر، این شائبه را مطرح می کند که عده ای از واردکنندگان قند و شکر از تغییر گروه شکر و یا حذف ارز 4200 تومانی شکر آگاهی داشته اند و به همین منظور واردات گسترده ای را در 9 ماهه سال جاری انجام داده اند.

البته محمد قبله به نوعی شائبه رانت اطلاعاتی در زمینه واردات قند و شکر را رد کرده است و بیان نموده: با توجه به کمبود تولید داخلی و اعلام نیاز، یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن شکر به کشور وارد شده که هفت تا هشت برابر بیشتر از سال گذشته است.

به هر صورت نهادهای ذی ربط با این شائبه وجود رانت اطلاعاتی را مورد بررسی قرار دهند چرا که میزان واردات قند و شکر بسیار بیشتر از سال گذشته بوده است.

 

آیا با حذف ارز 4200 تومانی شکر، قیمت آن افزایش خواهد یافت؟

طبق آخرین اطلاعات منتشر شده توسط مرکز آمار ایران قیمت یک کیلو شکر در دی ماه سال جاری، 58789 ریال گزارش شده است که این قیمت در مقایسه با ماه قبل 0.6 درصد و در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته 40.5 درصد رشد را نشان می دهد.

با حذف ارز 4200 تومانی شکر زمزمه هایی مبنی بر رشد قیمت شکر مطرح شده است. محمدرضا کلامی سخنگوی تنظیم بازار طی مصاحبه ای در 11 بهمن ماه سال جاری با بیان اینکه تغییر ارز شکر به پیشنهاد جهاد کشاورزی و در راستای حمایت از تولید داخلی انجام شده است، افزود: امسال بیش از ده برابر سال گذشته، شکر در انبارها موجود بوده و جای هیچگونه نگرانی نیست. موجودی شکر وارداتی با ارز 4200 تومانی، حداقل تا پایان خرداد سال آینده نیاز کشور را با نرخ کنونی موجود در بازار پوشش می دهد. بنابراین شکر به اندازه کافی در کشور موجود است و هیچ توزیع‌کننده‌ای نیز حق تغییر و افزایش قیمت را ندارد و همه مکلف به توزیع شکر همچون روال گذشته و با نرخ مصوب تعیین شده هستند. وی ادامه داد: هم اکنون ذخایر شکر به اندازه مصرف چندین ماه کشور است؛ ضمن اینکه به این رقم، باید تولید بیش از یک میلیون تنی در داخل کشور که از مهر هر سال با شکر چغندری آغاز و تا پایان فصل برداشت و تولید شکر نیشکری در خرداد سال بعد، ادامه می‌یابد را نیز اضافه کرد.

در ادامه سخنگوی تنظیم بازار تصریح کرده است: همچنین باید توجه داشت در کشوری که بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد مصارف شکر آن، از تولید داخلی تامین می‌شود، تعیین نرخ بر مبنای قیمت تمام شده شکر داخلی خواهد بود؛ بنابراین در شرایط فعلی و حتی قبل از طرح موضوع تغییر ارز وارداتی شکر از ۴۲۰۰ تومان به نیمایی، قیمت این کالا در راستای حمایت از تولید داخلی، ۴۰۵۰ تومان درب کارخانه تعیین شده بود که به تناسب آن، نرخ شکر فله و بسته‌بندی نیز تعیین گردید.

کلامی افزود: در عین حال، قیمت شکری که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور شده، از این نرخ متفاوت است که بر این اساس، به منظور حمایت از تولید داخلی و عدم توزیع رانت برای واردکنندگان، مابه‌التفاوت ۱۲۵۰ تومانی از واردات اخذ می‌شود؛ بنابراین با تغییر ارز شکر، عملا مابه التفاوتی که بعد از واردات از واردکنندگان دریافت می‌شد، به زمان ثبت سفارش و تخصیص ارز منتقل شده؛ فلذا هیچگونه افزایش قیمتی از بابت تغییر گروه کالایی شکر ایجاد نخواهد شد.

محمد قبله مدیرکل دفتر خدمات بازرگانی وزارت صمت نیز در گفتگو با رادیو گفت: اگر شکر حتی تغییر نرخ ارز هم پیدا کند تاثیری در قیمت این کالا ندارد چرا که هر ساله قیمت شکر بر مبنای تولید داخلی به منظور حمایت از تولید و کشاورزان کشور تعیین می شود.

آیا هم اکنون، زمان مناسبی برای حذف ارز 4200 تومان شکر بود؟

بهمن دانایی دبیر انجمن صنایع قند و شکر ایران طی مصاحبه ای با بیان اینکه هم اکنون به ایام عید نزدیک می‌شویم و بعد از آن نیز ماه مبارک رمضان را پیش رو داریم، ادامه داد: این اقدام به نفع تولید و صنعت است اما از نظر تنظیم بازاری شوک سنگینی ایجاد خواهد کرد. اگر ۴ ماه قبل این کار را می‌کردند تاکنون تنش آن گرفته شده بود.

دانایی با اشاره به اینکه نرخ مصوب شکر درب کارخانه در حال حاضر ۴۰۵۰ تومان است، اضافه کرد: در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات شکر، نرخ آن به ۶۰۰۰ تا ۶۲۰۰ تومان خواهد رسید و با توجه به اینکه هم اکنون مسئولیت تنظیم بازار شکر با انجمن ما است و باید ۸۲ میلیون مصرف کننده را نیز مدنظر قرار دهیم می‌گوئیم که الان زمان مناسبی برای حذف ارز دولتی این کالای اساسی نیست.

دولت چگونه شکرهای وارد شده با ارز 4200 تومانی را توزیع خواهد کرد؟

با توجه به اینکه حجم قابل توجهی از شکرهای وارد شده به کشور با ارز 4200 تومانی بوده است حالا این دغدغه ایجاد می شود که با حذف ارز 4200 تومانی از واردات شکر، دولت چگونه می خواهد بر توزیع شکرهای وارد شده با ارز دولتی نظارت داشته باشد به گونه ای که این شکرها با قیمت ارز نیمایی به دست مصرف کنندگان نرسد؟ پرسشی که در زمان حذف ارز 4200 تومانی برای گوشت، چای و حبوبات نیز مطرح بوده است.

در خرداد ماه هنگامی که حذف ارز 4200 تومانی برای واردات چای اجرایی شد به یک باره قیمت چای چندین برابر شد و دولت راهکارهای جالبی را برای جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی توسط واردکنندگان چای با ارز دولتی ارائه کرد.

محمدرضا کلامی مدیرکل دفتر تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت طی مصاحبه ای در مورخه 20 مرداد ماه 1398 در این زمینه بیان داشت: سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید‌کنندگان مکلف شده است، تا فهرست موجودی و صاحبان محموله‌های چای ترخیص شده با ارز 4200 تومانی را به ستاد تنظیم بازار اعلام کند.

وی افزود: مقرر شده تا این چای از طریق شبکه‌های مشخصی مانند هیات‌های مذهبی برای مصارف ماه‌های محرم و صفر، آموزش و پرورش، اتحادیه‌های کارمندی و کارگری و یا فروشگاه‌های زنجیره‌ای توزیع شود که به زودی در رابطه با آن اطلاع رسانی انجام می‌شود.

به هر حال، حالا باید منتظر ماند و دید با توجه به تجربه های قبلی این بار دولت چه راهکارهایی را برای جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی ارائه خواهد کرد؟ آیا واقعا شکر با ارز دولتی به دست مصرف کنندگان می رسد یا کنترل این موضوع مشکل خواهد بود و باز هم در توزیع و کنترل قیمت شکرهای وارد شده با ارز دولتی، دولت با مشکل مواجه خواهد شد؟

به هر صورت هر چند که حذف ارز 4200 تومانی از واردات شکر اقدامی پسندیده و موجب حذف رانت می شود اما به نظر می رسد اگر این کار چند ماه زودتر انجام می گرفت بهتر بود. همچنین دولت باید راهکاری را برای جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی توزیع شکر دولتی در بازار پیدا کند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: حمله به آرامکو علی اکبر صالحی برگزیت دهه فجر معامله قرن کروناویروس شهر ووهان اتحادیه اروپا سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر واردات شکر ارز 4200 تومانی دلار بانکی ارز دولتی وزارت صنعت قیمت شکر حمله به آرامکو علی اکبر صالحی برگزیت دهه فجر معامله قرن کروناویروس شهر ووهان اتحادیه اروپا سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر برای جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی راستای حمایت از تولید داخلی ارز 4200 تومانی از واردات شکر خدمات بازرگانی وزارت صمت حذف ارز 4200 تومانی حذف ارز 4200 تومانی شکر حذف ارز 4200 تومانی بهمن ماه سال جاری ارز 4200 تومانی جهاد کشاورزی مصرف کنندگان نظر می رسد طی مصاحبه ای ارز دولتی تنظیم بازار برای واردات کالای اساسی تومانی وارد مدیرکل دفتر افزایش قیمت نشان می دهد تغییر گروه بانک مرکزی ۴۲۰۰ تومان توزیع شکر تغییر ارز محمد قبله سال گذشته خواهد شد هم اکنون شده توسط قیمت شکر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۳۷۳۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیاز چین به کالاهای کشاورزی و نفتی/ چینی‌ها به دنبال کالای باکیفیت هستند

رایزن بازرگانی ایران در چین با بیان اینکه چینی‌ها به دنبال کالاهای با کیفیت هستند و توجه به این موضوع موجب رونق صادرات به این کشور می‌شود، گفت: عمده محصولات وارداتی چین کشاورزی، نفتی، دارویی و عمده محصولات صادراتی آن محصولات مکانیکی و الکتریکی است.

به گزارش ایسنا، حمید عادلی، رایزن بازرگانی ایران در چین، در همایش معرفی فرصت‌های حضور در نمایشگاه بین‌المللی واردات چین که در حاشیه ایران اکسپو برگزار شد، اظهار کرد: باید موقعیت بازار چین را بشناسیم، کالاهای مورد نیاز چینی‌ها را بررسی کنیم و بعد به صادرات کالاها کنیم. چینی‌ها به دنبال کالاهای با کیفیت هستند و توجه به این موضوع موجب رونق صادرات به این کشور می‌شود.

رایزن بازرگانی ایران در چین با اشاره به اینکه چین در ۴۰ سال گذشته تولید ناخالص داخلی خود را ۳۶ برابر افزایش داده، گفت: چینی‌ها با سیاست درهای باز، به رشد خوبی در تجارت رسیده‌اند؛ به طوری که چین در ۲۰۲۳ رتبه اول صادرات جهان و رتبه پنجم خدمات را کسب کرده است.

به گفته وی روسیه و چین رکورد ۲۴۰ میلیارد دلار در کل تجارت را داشته‌اند. عمده محصولات وارداتی چین کشاورزی، نفتی، دارویی و عمده محصولات صادراتی آن محصولات مکانیکی و الکتریکی است.

عادلی با بیان اینکه کل صادرات غیرنفتی ایران سال گذشته ۴۹ میلیارد دلار بوده که ۱۴ میلیارد دلار صادرات به چین انجام شده و ۱۸ میلیارد دلار هم واردات از این کشور بوده، تصریح کرد: چین اولین کشور مقصد صادراتی ایران و رتبه بعد صادرات کشورما عراق است. چین یک بازار واحد و یکپارچه نیست و مجموعه‌ای از بازارهای برای با ویژگی‌های جمعیتی مختلف است.

در ادامه این نشست نادر رشیدی، مدیر امور نمایشگاه‌های خارجی نمایشگاه بین المللی تهران، اظهار کرد: نمایشگاه بین‌المللی واردات چین ۵ تا ۱۰ نوامبر  (۱۵ تا ۲۰ آبان) برگزار می‌شود که شرکت‌های ایرانی در این نمایشگاه حضور پیدا می کنند. از سال ۲۰۱۸ به دستور رئیس جمهور وقت چین هر ساله در آبان‌ماه در شانگهای برگزار می‌شود. دفاتر بین المللی و نمایندگی‌هایی در شانگهای چین قرار دارد و هدف از نمایشگاه واردات چین حمایت از تجارت آزاد و توسعه صادرات و واردات است.

وی با بیان اینکه در دوره سال گذشته این نمایشگاه، ۳۰ شرکت ایرانی در بخش تجاری و ملی در نمایشگاه واردات چین شرکت کردند. چینی‌ها به دنبال ارتباط با ایران و کشورهای دیگر هستند. باید از ظرفیت‌های صادراتی به چین استفاده کنیم و از این طریق بازارهای صادراتی را در گروه کالاهای مختلف عرضه کنیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • قیمت دلار در بازار باز هم پایین تر می آید؟
  • سرمایه‌گذاران این بازار بیشترین زیان را دیدند/ دلار به کانال ۵۰ هزار تومان باز می‌گردد؟
  • نیاز چین به کالاهای کشاورزی و نفتی/ چینی‌ها به دنبال کالای باکیفیت هستند
  • عبور از دژاووی بورسی
  • تامین ارز برای واردات کالا‌های اساسی، صنایع و خدمات از ۴.۸ میلیارد دلار گذشت
  • پیش‌بینی قیمت دلار ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / دلار زیر چتر کدام رخداد جان گرفت؟
  • تامین ارز برای واردات کالاهای اساسی، صنایع و خدمات از مرز ۴٫۲ میلیارد دلار گذشت
  • دولت چقدر ارز ۲۸۵۰۰ تومانی پرداخت کرد؟
  • بازار رمزارز‌ها / سقوط بیت‌کوین و اتریوم پیش از رویداد هنگ‌کنگ
  • ۴۱۳ هزار تن کالاهای اساسی به مازندران وارد شد